Varmebehandling

​​​​​Her på siden kan man beregne en sikker varmebehandling.

Kombinationen af temperatur og tid er afgørende for, hvornår de sygdomsfremkaldende bakterier bliver dræbt og ikke længere udgør en risiko, dvs. fødevaren betragtes som sikker. Ved varmebehandling til 75 °C dræbes de fleste bakterier. ​​​​​​​​​​

Brug denne beregner til at planlægge, og dokumentere sikker  varm tilberedning af dine fødevarer.

Det er vigtigt at måle temperaturen rigtigt i fødevaren under tilberedningen og at termometeret er korrekt kalibreret. 

Læs her hvordan du måler temperaturen korrekt​​

Beregningen tager hensyn til hvor længe fødevaren efterfølgende ønskes gemt. Dette kan dog ikke sammenlignes med en reel beregnet sikker holdbarhed af det varmebehandlede produkt, fordi beregningen ikke tager hensyn til en eventuel efterfølgende kontaminering. Man skal derfor selv fastsætte en sikker holdbarhed for produktet, hvis det efterfølgende skal opbevares på køl.​

I nogle tilfælde er der særlige krav i lovgivningen om, hvordan en fødevare skal varmebehandles. Det gælder f.eks. for rå mælk og frosne bær fra udlan​​det. De krav skal fødevarevirksomhederne sørge for at overholde. ​

Særligt for fiskevarer

Beregningerne i SiTTi tager udgangspunkt i mikrobiologisk fødevaresikkerhed. Der kan være andre temperaturkrav for fisk, hvis disse ikke er parasitfrie​.​

​Læs mere om parasitter i fisk i Hygiejnevejledningens afsnit 69. Parasitter i​ fiskevarer​​​​