Her på siden kan man beregne om en nedkølingsproces er sikker.
Korrekt nedkøling af varmebehandlede fødevarer er vigtigt for at undgå vækst af sygdomsfremkaldende bakterier i maden. Hvis virksomheden nedkøler, så temperaturen falder fra 65 °C til 10 °C indenfor højst fire timer, giver det sikkerhed mod vækst af bakterier under nedkøling. I nogle tilfælde kan andre kombinationer af tid og temperatur dog give samme sikkerhed.
Brug denne beregner til at beregne og dokumentere en sikker nedkøling.
Ved hjælp af 2 målinger med minimum en times mellemrum kan programmet beegne om nedkølingen er sikker. Hvis den ikke er sikker, så vil værktøjet angive muligheder for at justere proceduren.
Det er vigtigt at måle temperaturen rigtigt i fødevaren under nedkølingen og at måleudstyr er korrekt kalibreret.
Læs her hvordan du måler temperatur korrekt.
Når først virksomheden har proceduren på plads og har kørt med den et stykke tid, kan værktøjet også bruges til i praksis at kontrollere, at proceduren stadig virker og er sikker.