Sådan måler du temperaturen af en opvarmet fødevare

Du skal være sikker på, at hele fødevaren får den rigtige temperatur ved opvarmningen, så eventuelle bakterier bliver dræbt. Mål derfor temperaturen det koldeste sted i fødevaren eller der, hvor bakterierne findes. Det vil ofte være inde i midten. På hele kødstykker som ikke er marineret eller stukket i, vil det være lige under overfladen. Hvis det er uklart, hvor midten er, for eksempel på en hel side laks, kan du måle på det tykkeste sted. ​​Termometret skal måle rigtigt 

Du skal kunne stole på den temperatur, som termometret viser. Hvis termometret ved en fejl viser for høje temperaturer, får du måske ikke varmet fødevaren nok op. Det kan betyde, at eventuelle bakterier ikke bliver dræbt, og at man bliver syg af maden. Derfor skal termometret være ”kalibreret” til at måle temperatur korrekt. Se hvordan du kalibrerer her: Temperaturkontrol i fødevarevirksomheder​.

 

Hvor skal du måle temperaturen? 

Hvis du tilbereder flere af den samme fødevare på samme tid, skal du måle temperaturen i det største stykke, for eksempel ved hele stykker kød eller fisk. 

 
I en fyldt varm ovn kan der være forskel på temperaturen i toppen, midten og bunden. Placer det produkt, du vil måle temperaturen i, på det koldeste sted i ovnen. Hvis dette produkt får den rigtige temperatur, har de øvrige produkter i ovnen sandsynligvis også fået nok varme. 

 
Undgå at overfylde karret ved sous-vide. Hvis produkterne ligger for tæt, kan varmen ikke trænge ind mellem produkterne, og de bliver opvarmet forskelligt. Du risikerer, at produkterne i midten bliver opvarmet for lidt, og at man bliver syg af maden.